Zbliżają się Święta, a wraz z nimi planowanie świątecznych potraw. Chcemy żeby te potrawy były inne niż zwykle, ale w natłoku zadań zbyt skomplikowane przepisy skutecznie nas zniechęcają.
Ale spokojnie. Można to pogodzić.
Moja propozycja świątecznego obiadu jest jednocześnie odświętna i nie zabierająca cennego czasu.
Ciasto francuskie jest idealną bazą do wyczarowywania najróżniejszych smakołyków… od przekąsek przez dania obiadowe po desery. Jego neutralny, maślany smak sprawdza się w każdej roli.
A że mają w sobie mnóstwo tłuszczu ?
No trudno.
Święta są po to, aby świętować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do przygotowania naszej polędwiczki będziemy potrzebować:
-ciasto francuskie
-polędwiczka wołowa
-ser gorgonzola
-rozmącone żółtko
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Ser gorgonzola rozdrobnić i obłożyć nim polędwiczkę. Zawinąć w ciasto francuskie, dobrze sklejając miejsca łączenia i udekorować według uznania. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.
W tym czasie możemy udekorować stół… lub siebie 🙂
Podawać pokrojoną na kawałki z ulubioną sałatą lub innymi warzywami.
Najlepiej smakuje na ciepło, ale kiedy ostygnie jest równie wyśmienita.
Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
