Polędwiczka wołowa w cieście francuskim z gorgonzolą

Zbliżają się Święta, a wraz z nimi planowanie świątecznych potraw. Chcemy żeby te potrawy były inne niż zwykle, ale w natłoku zadań zbyt skomplikowane przepisy skutecznie nas zniechęcają.

Ale spokojnie. Można to pogodzić.

            Moja propozycja świątecznego obiadu jest jednocześnie odświętna i nie zabierająca cennego czasu.

Ciasto francuskie jest idealną bazą do wyczarowywania najróżniejszych smakołyków… od przekąsek przez dania obiadowe po desery. Jego neutralny, maślany smak sprawdza się w każdej roli.

A że mają w sobie mnóstwo tłuszczu ?

No trudno.

Święta są po to, aby świętować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do przygotowania naszej polędwiczki będziemy potrzebować:

-ciasto francuskie

-polędwiczka wołowa

-ser gorgonzola

-rozmącone żółtko

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Ser gorgonzola rozdrobnić i obłożyć nim polędwiczkę. Zawinąć w ciasto francuskie, dobrze sklejając miejsca łączenia i udekorować według uznania. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.

W tym czasie możemy udekorować stół… lub siebie 🙂

Podawać pokrojoną na kawałki z ulubioną sałatą lub innymi warzywami.

Najlepiej smakuje na ciepło, ale kiedy ostygnie jest równie wyśmienita.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *