Zapiekane pomidory

Sezon na soczyste, czerwone pomidory za nami i coraz mniej chętnie po nie sięgamy. Nie są już takie smaczne jak te w środku lata, jednak nadal są bogatym źródłem potasu, beta karotenu, cennego likopenu i wielu witamin. Dlatego proponuję urozmaicenie ich smaku, przygotowując lekką przystawkę na ciepło.

Mam wrażenie, że pomidory podczas zapiekania, przechodzą proces ekspresowego dojrzewania i w tej postaci smakują mi nawet te poza sezonem letnim. Tę nieskomplikowaną przystawkę,  można podać na kolację, lunch lub jako urozmaicenie przyjęcia. Dodatki i wersje tej przystawki mogą być bardzo różne. Wystarczy wybrać ulubione składniki ( lub te które akurat mamy pod ręką ) i uruchomić wyobraźnię. Poniżej jedna propozycji.

Składniki

-kilka dużych pomidorów

-opakowanie świeżego szpinaku

-puszka tuńczyka w sosie własnym

-ser gorgonzola

-3 jajka

-ok.250g cieciorki gotowanej lub ze słoika

-ząbek czosnku

-łyżeczka masła

-1-2 łyżki mleka

-sól i pieprz do smaku

-szczypiorek

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do ok. 220 C. Szpinak poddusić na maśle i mleku z przeciśniętym czosnkiem. Dodać jajka, odcedzoną z zalewy cieciorkę i tuńczyka. Posolić i popieprzyć do smaku. Pomidory przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Do każdej połówki pomidora nakładać przygotowany farsz i na wierzchu ułożyć plasterek gorgonzoli. Zapiekać w piekarniku ok 20 minut. Podawać posypany szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *