W Microclimacie na dobre zadomowiło się lato i wakacje… również wakacyjne smaki, które tak naprawdę są ze mną niezależnie od pory roku. W najbliższym czasie przedstawię kilka moich wakacyjnych smaków, a zacznę od… Pina Colady 🙂
Pina Colada to drink, którego głównymi składnikami są rum, mleko kokosowe i ananas. Dla mnie to bezwzględnie jeden z przyjemniejszych wakacyjnych smaków. Moją potrawkę stworzyłam właśnie na bazie tych fantastycznych składników i powiem szczerze, że nie wiem czemu dopiero teraz 🙂
Produkty
– 0,5 kg udźca drobiowego pokrojonego w kostkę lub paski
– 2-3 grube plastry świeżego ananasa – wydrązone i pokrojone na 2-3 cm kawałki
– 2-3 gałązki selera naciowego pokrojonego w ok. 2 cm kawałki
– cebula pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
– 1-2 kieliszki rumu kokosowego lub Malibu
– łyżka mąki kokosowej
– łyżeczka Curry
– sól do smaku
Przygotowanie
Mięso podsmażyć z cebulą, czosnkiem i Curry. Dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15-20 minut. Na koniec zagęścić mąką kokosową rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawić do smaku i podawać.
Ja podałam moją potrawkę z kaszą pęczak, którą niedawno odkryłam na nowo i dosyć często ją ostatnio wykorzystuję. Moi domownicy stwierdzili jednak, że potrawka jest tak dobra i sycąca, że nie potrzebuje żadnych wypełniaczy… a nie często im się to zdarza 🙂 Można ją więc podać po prostu na sałatach.
Smacznego 🙂