Potrawka Pina Colada

DSC04703

W Microclimacie na dobre zadomowiło się lato i wakacje… również wakacyjne smaki, które tak naprawdę są ze mną niezależnie od pory roku. W najbliższym czasie przedstawię kilka moich wakacyjnych smaków, a zacznę od… Pina Colady 🙂

Pina Colada to drink, którego głównymi składnikami są rum, mleko kokosowe i ananas. Dla mnie to bezwzględnie jeden z przyjemniejszych wakacyjnych smaków. Moją potrawkę stworzyłam właśnie na bazie tych fantastycznych składników i powiem szczerze, że nie wiem czemu dopiero teraz 🙂

Produkty

– 0,5 kg udźca drobiowego pokrojonego w kostkę lub paski

– 2-3 grube plastry świeżego ananasa – wydrązone i pokrojone na 2-3 cm kawałki

– 2-3 gałązki selera naciowego pokrojonego w ok. 2 cm kawałki

– cebula pokrojona w kostkę

– 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki

– 1-2 kieliszki rumu kokosowego lub Malibu

– łyżka mąki kokosowej

– łyżeczka Curry

– sól do smaku

Przygotowanie

Mięso podsmażyć z cebulą, czosnkiem i Curry. Dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15-20 minut. Na koniec zagęścić mąką kokosową rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawić do smaku i podawać.

Ja podałam moją potrawkę z kaszą pęczak, którą niedawno odkryłam na nowo i dosyć często ją ostatnio wykorzystuję. Moi domownicy stwierdzili jednak, że potrawka jest tak dobra i sycąca, że nie potrzebuje żadnych wypełniaczy… a nie często im się to zdarza 🙂 Można ją więc podać po prostu na sałatach.

Smacznego 🙂

DSC04705

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *