Aromatyczna potrawka w śliwkach, pomidorach i ziołach

Podstawą tej jednogarnkowej potrawy są śliwki, pomidory, aromatyczna kompozycja ziół i kropla czerwonego wina. To istna feeria smaków, zapachów i intensywnych barw.

Zachęcam do wypróbowania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta pyszna, aromatyczna potrawka może być bazą do wielu mięs np. do kaczki, gęsi, kurczaka, indyka, cielęciny, królika, wołowiny i dziczyzny. Wybór należy do nas. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu i oczywiście nie jest tucząca. Najlepiej podawać ją z kaszą perłową, bulgur, jaglaną lub tak jak ja z kaszą orkiszową.

Produkty

na około 0,5 kg. jednego z wymienionych wyżej mięs, pokrojonego w kostkę

-ok.200g śliwek kalifornijskich przekrojonych na połówki

-puszka krojonych pomidorów

-cebula pokrojona w piórka

-2/3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

-pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

-pęczek świeżej kolendry

-1/2 gałązki świeżego rozmarynu

-kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego

-sól i pieprz do smaku

-rukola do dekoracji

Przygotowanie

Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, razem z cebulą i czosnkiem. Kiedy się lekko zrumieni, dodać pomidory i śliwki, igiełki rozmarynu, połowę rozdrobnionej kolendry, rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego. Wszystko podlać winem, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości. Ułożyć na rukoli, posypać pozostałą kolendrą i delektować się smakiem.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *