Podstawą tej jednogarnkowej potrawy są śliwki, pomidory, aromatyczna kompozycja ziół i kropla czerwonego wina. To istna feeria smaków, zapachów i intensywnych barw.
Zachęcam do wypróbowania.
Ta pyszna, aromatyczna potrawka może być bazą do wielu mięs np. do kaczki, gęsi, kurczaka, indyka, cielęciny, królika, wołowiny i dziczyzny. Wybór należy do nas. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu i oczywiście nie jest tucząca. Najlepiej podawać ją z kaszą perłową, bulgur, jaglaną lub tak jak ja z kaszą orkiszową.
Produkty
na około 0,5 kg. jednego z wymienionych wyżej mięs, pokrojonego w kostkę
-ok.200g śliwek kalifornijskich przekrojonych na połówki
-puszka krojonych pomidorów
-cebula pokrojona w piórka
-2/3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-pęczek świeżej kolendry
-1/2 gałązki świeżego rozmarynu
-kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
-sól i pieprz do smaku
-rukola do dekoracji
Przygotowanie
Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, razem z cebulą i czosnkiem. Kiedy się lekko zrumieni, dodać pomidory i śliwki, igiełki rozmarynu, połowę rozdrobnionej kolendry, rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego. Wszystko podlać winem, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości. Ułożyć na rukoli, posypać pozostałą kolendrą i delektować się smakiem.
Smacznego