Wszyscy już chyba znają roladę szpinakową z twarożkiem i z łososiem. Od pewnego czasu można ją spotkać na wielu przyjęciach i weselach. I dobrze, bo według mnie jest ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych, ciężkich potraw. Jeżeli jednak klasyczna wersja już komuś spowszedniała, to proponuję dzisiaj moją wariację z tatarem ze świeżego łososia.
Tatara z łososia lubię od dawna… nawet w wersji z sushi. Lubię też wszelkiego rodzaju ryby zapiekane ze szpinakiem, połączenie tatara z roladą wydało mi się więc całkiem naturalne. To bez wątpienia zdrowa przekąska i jednocześnie ciekawy sposób podania tatara z łososia. Kawałek rolady, to idealna porcja na raz.
Produkty
-ok.kg. świeżego fileta złososia
-opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku
-4 jajka
-2-3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
-cebula pokrojona w kostkę
-przyprawa maggi
-szczypta gałki muszkatałowej
-olej kujawski z pierwszego tłoczenia
-1-2 łyżeczki masła
-sól i pieprz
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek i ubić sztywna pianę. Szpinak poddusić na maśle, odsączyć płyn, przestudzić i wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok.15 minut w 200 stopniach C. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie drobno posiekać lub zmielić łososia. Dodać odrobinę oleju, maggi oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy biszkopt szpinakowy ostygnie, nałożyć na niego tatara a w środek nasypać drobno pokrojoną cebulkę i odsączonego z wody kiszonego ogórka. Zawinąć wszystko w roladę, owinąć ściśle folią i wstawić do lodówki, a by rolada się schłodziła i „złapała odpowiednia formę.
Smacznego
Mmm ależ to wygląda smakowicie. Będę musiała sama to zrobić w domu, dzięki za inspirację 🙂
Bardzo dziękuję i życzę smacznego 🙂