Jeżeli nie macie pomysłu, ( ani czasu ) na wymyślenie sałatki do obiadu, to rukola z truskawkami jest właśnie tym czego szukacie.
Sezon truskawkowy nieuchronnie dobiega końca. Jedliśmy je już pewnie na różne sposoby przez cały sezon, ale być może w ten sposób jeszcze nie. Czas więc wykorzystać te ostatnie truskawkowe momenty i wreszcie potraktować truskawki „poważnie”… nie tylko jako słodki deser. Niech wejdą na salony – np. do niedzielnego menu. Sposób ich podania jaki dzisiaj proponuję jest tak szybki i tak prosty, że aż szkoda go nie wypróbować.
Składniki:
-rukola
-truskawki
-ser kozi Milbona lub inny o zdecydowanym smaku np. chedar lub parmezan
-ocet balsamiczny
Przygotowanie
Wystarczy na rukoli ułożyć pokrojone truskawki, posypać grubo startym serem i całość skropić octem balsamicznym.
Sałatka świetnie komponuje się z duszonym lub pieczonym mięsem, może być też osobną przekąską lub lekką kolacją. Ma w sobie zdrową porcję witamin, białka i błonnika czyli wszystko czego potrzebuje nasz organizm.
Smacznego 🙂