Sałatka z przyprawą Briani, to moja propozycja szybkiej i zdrowej przekąski o aromatycznym, orientalnym smaku.
Została wymyślona w pewien sobotni wieczór spędzany w domu. Mam taki zwyczaj wyniesiony z domu rodzinnego, że sobotnia kolacja jest mini, domową ucztą. Czymś bardziej odświętnym niż na co dzień. Czasami są to mniej, czasami bardziej wykwintne smakołyki, chodzi raczej o to aby było po prostu niecodziennie.
Przyprawa Briani, stosowana jest do potraw kuchni indyjskiej. Jej skład nieco się między sobą różni, ale pewne składniki są stałe. Ta którą ja dysponuję została całkiem przypadkiem kupiona podczas pobytu na Mauritiusie. Przypadkiem, ponieważ poprosiłam sprzedawcę o zaproponowanie najczęściej używanych tam przypraw i jedną z nich była właśnie ta. Jej składniki to przede wszystkim kumin czyli kminek rzymski (nie mylić z kminkiem zwyczajnym)+cynamon+goździki+cardamon+anyż+pieprz+mięta. Najwyraźniej czuje się kumin, a każdy kolejny składnik dodaje swoją, niepowtarzalną nutę, tworząc wyjątkowo bogatą kompozycję smaku i zapachu.
Składniki sałatki
– puszka czerwonej fasolki
– dojrzałe awokado
– pęczek świeżej kolendry
– 2/3 ząbki przeciśniętego czosnku
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżeczka musztardy de Dijon
– łyżka dobrego oleju z pierwszego tłoczenia
– 1/2 łyżeczki przyprawy Briani
– sól i pieprz do smaku
– prażony na suchej patelni słonecznik do posypania
Przygotowanie
Fasolkę lekko odcedzić (nie płukać), dodać pokrojone w kostkę awokado i rozdrobnioną kolendrę. Z jogurtu, musztardy,oliwy, czosnku i przypraw zrobić sos. Delikatnie połączyć z fasolką, awokado i kolendrą. Posypać prażonym słonecznikiem. Można podawać na sałacie, na pieczywie pełnoziarnistym w słonych babeczkach lub jak kto woli 🙂
Smacznego 🙂