Sałatka z arbuzem

 

DSC09270

Sezon arbuzowy trwa i warto go wykorzystać. Moja dzisiejsza propozycja, to orzeźwiająca, letnia sałatka właśnie z arbuzem.

Ten pyszny, soczysty owoc jest wyjątkowo kontrowersyjny pod względem dietetycznym. Z jednej strony jest niskokaloryczny – 100 g. arbuza ma tylko 30 kalorii, z drugiej jednak strony, cukier w nim zawarty w bardzo szybki sposób podnosi poziom cukru we krwi – jego indeks glikemiczny to aż 72 IG. Aby zmniejszyć wchłanialność cukrów prostych, dobrze jest łączyć takie produkty ze zdrowym tłuszczem, błonnikiem i białkiem. Sałatka którą dzisiaj proponuję jest właśnie połączeniem tych wszystkich składników. Dzięki temu jest pełnowartościowym posiłkiem, a wchłanianie cukrów prostych z arbuza zostaje spowolnione,

Składniki

rukola + arbuz + ser feta ( prawdziwy )+ oliwki + prażone ziarna słonecznika + łagodny ocet owocowy + delikatna, neutralna w smaku oliwa + zioła prowansalskie + otręby owsiane

Ułożyć kolejno na półmisku: rukolę, pokrojony w kostkę ser feta i arbuza oraz oliwki Posypać otrębami, prażonymi ziarnami słonecznika i ziołami prowansalskimi. Nie mieszać. Polać delikatną oliwą ( np. z pestek winogron ) i octem owocowym ( np. jabłkowym ) Ja użyłam oliwę lawendową i ocet jabłkowo-miodowy.

Smacznego 🙂

DSC09268

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *