Warzywa + chude mięso, to jedna z najlepszych propozycji obiadowych. Zawiera wszystko, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek i nie ma żadnych zbędnych wypełniaczy. Sałatka z sosem z owocu mango jest jedną z opcji urozmaicenia tego typu obiadu.
Składniki
– sałata + pomidor + awokado + mango + keczup + pasta curry + prażony sezam
Przygotowanie
Sałatę ułożyć na półmisku. Pomidora pokroić na kawałki, awokado obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałacie. Miękkie mango po obraniu, rozdrobnić tak aby powstał gęsty mus z kawałkami owocu. Dokładnie oskrobać miąższ z pestki. Do rozdrobnionego mango dodać ok. 3-4 łyżki keczupu, łyżeczkę pasty Curry i wymieszać. Powstałym sosem polać sałatę z pomidorem i awokado. Posypać prażonym na suchej patelni sezamem.
Tym razem do sałatki usmażyłam na oliwie z oliwek, udziec drobiowy posypany przyprawą do gyrosa i słodką papryką. Powstał szybki, zdrowy obiad… tak jak lubię
Smacznego 🙂