Zainspirowana francuskimi sałatkami z zapiekanymi warzywami i tostami, postanowiłam stworzyć coś ze składników, które szczególnie mi smakują. Wreszcie jest czas na pomidory o smaku prawdziwego pomidora, czerwone, dojrzałe… po prostu dobre. Awokado, którego szerokie zastosowanie wciąż mnie zadziwia i sery, które od dawna lubię w różnych gatunkach. Do wszystkiego co jest z zapieczonym serem mam szczególną słabość, a dojrzałe pomidory nadają się do tego idealnie i świetnie smakują 🙂
Składniki
-mix sałat
-miękkie awokado
-dojrzały pomidor, najlepiej duży Gargamel
-ser: może być każdy, który lubimy. Ja zrobiłam mix serów i połączyłam wędzony+rokpol+gouda. Jeżeli ktoś lubi, to wyśmienicie również smakuje zapiekany ser kozi.
-zioła prowansalskie
-szczypiorek
-łyżeczka musztardy dijon
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
-3-4 łyżki wody
-sól
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pokroić pomidory w dosyć grube plastry. Ułożyć plastry pomidorów na wyłożonej pergaminem blasze. Na każdy plaster pomidora położyć ser i posypać ziołami prowansalskimi. Zapiec w piekarniku 10-15 minut. W tym czasie wymieszać wodę z musztardą, dodać oliwę i sól. Zemulgować, mocno potrząsając w zamkniętym pojemniku. Mix sałat ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałacie. Obok położyć zapieczone plastry pomidorów. Wszystko posypać szczypiorkiem. Można podać z zapieczonym pieczywem. Francuzi do większości sałatek dodają ugotowane jajko i młodą, zieloną fasolkę szparagową
Smacznego
