Sałatka ziemniaczana ze szprotkami

W restauracjach omijam je szerokim łukiem, bo podawane są z majonezem i zazwyczaj nie mają smaku. Ale sałatka ziemniaczana zrobiona w domu, może być bardzo pożywnym, zdrowym i o dziwo – nietuczącym posiłkiem.

Wiemy już z postu o ziemniakach ( tutaj ), że przestrzegając kilku zasad, możemy obniżyć kaloryczność ziemniaków do poziomu nieszkodliwego dla naszej sylwetki i zdrowia. Jedną z tych zasad jest jedzenie ziemniaków na zimno, ponieważ po wystudzeniu odzyskują cenną dla organizmu skrobię oporną czyli rodzaj najbardziej wartościowej – fermentowanej – postaci błonnika. Do konsumowania ziemniaków na zimno, idealnie nadają się mądrze skomponowane sałatki – bez majonezu. Zgodnie z obietnicą podaję przepis na jedną z nich.

Produkty

-kilka ziemniaków ugotowanych w łupinkach

-kilka ogórków kiszonych ( mniej więcej tyle co ziemniaków )

-musztarda

-jogurt naturalny

-szproty w oleju

-szczypiorek

-sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki pokroić razem z łupinkami na dowolne kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Z musztardy i jogurtu zrobić sos, mieszając w proporcji 2 łyżeczki musztardy/4 łyżeczki jogurtu. Sos wymieszać z ziemniakami i ogórkami. Dodać sól i pieprz do smaku. Na sałatce ułożyć całe szprotki i posypać szczypiorkiem.

Ps. W tej sałatce, mamy kilka czynników obniżających kaloryczność ziemniaków. Po pierwsze łupinki, które są źródłem błonnika. Po drugie, kwaśność musztardy i ogórków. Po trzecie, brak majonezu i po czwarte, wspomniana już wyżej skrobia oporna.

Smacznego 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *