W skrócie można powiedzieć, ze moja dzisiejsza propozycja, to egzotyczna alternatywa dla dobrze nam znanej mizerii 🙂 Warzywa powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku – również w kanapkach ( co nie dla wszystkich jest takie oczywiste ). Jako przekąskę, tez lepiej schrupać ogórka lub marchewkę niż chipsy lub ciasteczka. Warzywa są produktami bogatymi w witaminy, minerały oraz bezcenny dla naszych jelit błonnnik, jednak wciąż jest ich w naszej diecie za mało. Abyśmy chętniej po nie sięgali, warto jest czasami wyjść ze starych przyzwyczajeń i urozmaicać ich wersje Eksperymentować i tworzyć nowe smaki. Oto jedna z moich propozycji.
Produkty
– rozdrobnione pomidory w puszcze
– świeże ogórki, najlepiej gruntowe
– łyżka dobrego keczupu ( Heinz )
– 1-2 ząbki czosnku
– kilka gałązek kolendry
– przyprawa lub pasta do potraw Curry ( nie chodzi o samo curry )
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Do salaterki wyłożyć pomidory. Dodać pokrojone w plasterki ogórki ( najlepiej ze skórką ), przeciśnięty czosnek, pokrojoną kolendrę i keczup. Doprawić do smaku przyprawą lub pastą do potraw curry oraz sola i pieprzem. Podawać jak mizerię do dań obiadowych. U mnie świetnie smakowała z pieczonymi skrzydełkami 🙂
Smacznego 🙂