Z trendami różnie bywa. Są lepsze i gorsze. Pojawiają się i znikają. Bywają na tyle intrygujące, że co jakiś czas, któryś z nich nas porywa. Zazwyczaj mają krótki żywot i nikt po nich nie płacze, ale czasami pojawia się taki, który na stałe wpisuje się w nasze codzienne życie i zostaje z nami na długo. Tak z pewnością będzie u mnie, z ostatnio szalejącą w necie modą na
Sheet Pan Dinner
mam wrażenie, że była ze mną od zawsze… w różnych formach i bez konkretnej nazwy…
Co to takiego ?
W wolnym tłumaczeniu „obiad na blasze” lub na papierze. Bo właśnie na blasze i pergaminie układa się i piecze, pokrojone warzywa, mięso, ryby, owoce morza… itp… w zależności od tego, na co mamy ochotę lub co mamy właśnie w lodówce.
przed upieczeniem
po upieczeniu
To jeden z tych trendów kulinarnych, które są warte polecenia ponieważ dzięki niemu jemy więcej warzyw niż zwykle, a do tego są one przygotowane jednocześnie w zdrowy i smaczny sposób, który nie wymaga od nas żadnych umiejętności kulinarnych. W 20-30 minut otrzymujemy pełnowartościowy, pyszny, aromatyczny posiłek. Wszystko co musimy zrobić, to odpowiednio pokroić poszczególne składniki, trzymając się zasady, że im dłuższej obróbki cieplnej potrzebuje dany składnik, tym mniejsze/cieńsze musi mieć kawałki np. mięso, ziemniaki czy marchewka. I na odwrót. im krótszej obróbki cieplnej potrzebuje składnik, tym kroimy go na większe/grubsze kawałki np. bataty czy cukinia.
przed upieczeniem
po upieczeniu
W jaki sposób przygotowuję swoje Sheet Pan Dinner ?
Pokrojone składniki układam w kolorowe rzędy na blasze wyłożonej pergaminem. Skrapiam oliwą z oliwek, posypuję solą czosnkową i ziołami prowansalskimi. Czasami na całość układam plasterki sera. Wstawiam do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika na 20-30 minut. Po upieczeniu najczęściej posypuję szczypiorkiem. Lubię też do polania przygotować sos czosnkowy z jogurtu i sera feta lub bryndzy.
Składniki warto układać bardzo ściśle, ponieważ po upieczeniu znacznie zmniejszają swoją wielkość, szczególnie kiedy są zamrożone. Osobiście najchętniej przygotowuję moje Sheet Pan Dinner z rybą lub krewetkami i co ciekawe, reszta składników nie przechodzi smakiem ani zapachem ryby. Każdy składnik ma swój charakterystyczny smak i aromat.
Szczerze polecam.
To danie, które robi się samo, a otrzymujemy pełnowartościowy, zdrowy i niesamowicie pachnący posiłek. Można tworzyć swoje niepowtarzalne kompozycje i wciąż odkrywać nowe.
W internecie pod hasłem Sheet Pan Dinner, można znaleźć nieskończoną ilość inspiracji.
Poniżej kilka z nich.
Smacznego