Każda podróż zostawia po sobie niezapomniane wspomnienia widoków, miejsc, ludzi ale dla mnie również smaków. O ulubionych włoskich smakach wspominałam przy okazji moich „włoskich imienin” TUTAJ. Były to głównie tak zwane antypasti czyli przekąski. Są pyszne, lekkie, zdrowe i nietuczące, ale tym razem coś z czym oprócz pizzy, włoska kuchnia kojarzy się najbardziej – spaghetti – ale w wyjątkowo wykwintnym, pełnym smaków, aromatycznym wydaniu.
Wykwintności temu spaghetti dodają najwyższej jakości włoskie produkty. Jest tu pełnoziarnisty makaron z ekologicznych upraw, jest szynka parmeńska i ser parmezan prosto z Parmy i jest główny bohater odpowiedzialny za wyjątkowy smak i aromat tej potrawy – trufle – a dokładniej pesto truflowe i oliwa truflowa. A do tego jako wisienka na torcie włoskie Bellini czyli Prosecco z musem brzoskwiniowym.
Wszystkie te produkty można oczywiście kupić w Polsce, dlatego dzielę się tym wykwintnym przepisem i zachęcam do wypróbowania.
Produkty
-spaghetti pełnoziarniste
-por
-pesto truflowe
-oliwa truflowa
-ser parmezan
-szynka parmeńska
-2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Wodę na makaron zagotować z kilkoma kroplami oliwy truflowej i lekko posolić. Pora pokroić w paseczki, tak jak na zdjęciu. Zagotować makaron z porem i oliwą truflową. Odcedzić, przełożyć do miski lub (tak jak u mnie) pozostawić w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pesto truflowe i starty ser parmezan w ilości według uznania. Wymieszać wszystko dokładnie i nakładać na talerze. Na wierzch ułożyć poszarpane kawałki szynki parmeńskiej. Można dodatkowo posypać wszystko startym parmezanem i… rozkoszować się smakiem 🙂
Smacznego 🙂
–