Spaghetti parmeńskie z truflami

Każda podróż zostawia po sobie niezapomniane wspomnienia widoków, miejsc, ludzi ale dla mnie również smaków. O ulubionych włoskich smakach wspominałam przy okazji moich „włoskich imienin” TUTAJ. Były to głównie tak zwane antypasti czyli przekąski. Są pyszne, lekkie, zdrowe i nietuczące, ale tym razem coś z czym oprócz pizzy, włoska kuchnia kojarzy się najbardziej – spaghetti – ale w wyjątkowo wykwintnym, pełnym smaków, aromatycznym wydaniu.

Wykwintności temu spaghetti dodają najwyższej jakości włoskie produkty. Jest tu pełnoziarnisty makaron z ekologicznych upraw, jest szynka parmeńska i ser parmezan prosto z Parmy i jest główny bohater odpowiedzialny za wyjątkowy smak i aromat tej potrawy – trufle – a dokładniej pesto truflowe i oliwa truflowa. A do tego jako wisienka na torcie włoskie Bellini czyli Prosecco z musem brzoskwiniowym.

Wszystkie te produkty można oczywiście kupić w Polsce, dlatego dzielę się tym wykwintnym przepisem i zachęcam do wypróbowania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Produkty

-spaghetti pełnoziarniste

-por

-pesto truflowe

-oliwa truflowa

-ser parmezan

-szynka parmeńska

-2-3 ząbki czosnku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie

Wodę na makaron zagotować z kilkoma kroplami oliwy truflowej i lekko posolić. Pora pokroić w paseczki, tak jak na zdjęciu. Zagotować makaron z porem i oliwą truflową. Odcedzić, przełożyć do miski lub (tak jak u mnie) pozostawić w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pesto truflowe i starty ser parmezan w ilości według uznania. Wymieszać wszystko dokładnie i nakładać na talerze. Na wierzch ułożyć poszarpane kawałki szynki parmeńskiej. Można dodatkowo posypać wszystko startym parmezanem i… rozkoszować się smakiem 🙂

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *