Strogonow z udźca drobiowego

DSC06033

Głównym składnikiem w oryginalnych przepisach na Boeuf Strogonow jest oczywiście polędwica wołowa. Jej cena sprawia, że jest to zdecydowanie odświętna potrawa. Aby cieszyć się jej wspaniałym smakiem częściej, używam zamiast polędwicy, mięso z udźca indyka lub kurczaka. W codziennej diecie najczęściej wykorzystuję właśnie te części drobiu. Mięso z udźca drobiowego ma swoją charakterystyczną kleistość, przez co nie jest tak suche jak mięso z piersi i można je wykorzystywać jako zamiennik mięs wieprzowych i wołowych w różnego rodzaju potrawach. Tak jak zazwyczaj, tym razem również nie użyłam w tym przepisie dodatkowego tłuszczu, śmietany ani mąki.

Składniki

-udziec z indyka lub kurczaka pokrojony w paski lub kostkę (oczywiście bez skóry)

-pieczarki pokrojone w cząstki/plasterki (mniej więcej tyle co mięsa)

-kilka ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w słupki

-1-2 cebule pokrojone w piórka

-pomidory krojone z puszki

-papryka słodka w proszku

-sól i pieprz do smaku

-kilka łyżek 2% mleka

Opcjonalnie

-skrobia kukurydziana do zagęszczenia

Mięso podsmażyć z cebulą (bez dodatkowego tłuszczu). Kiedy się lekko zrumienią dodać pieczarki i pomidory z puszki oraz połowę ogórków. Posypać słodką papryką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić razem 15-20 minut, w razie potrzeby podlać wodą. Na koniec dodać resztę ogórków i kilka łyżek mleka. Mleko lekko zabieli i może delikatnie zagęścić potrawę. Gdyby nasz Strogonow okazał się za rzadki, można go zagęścić, rozprowadzając łyżkę skrobi kukurydzianej w odrobinie mleka lub wody. Podawać z brązowym ryżem lub kaszą perłową.

Ps.

-Skrobia kukurydziana (nie mąka) jest lepszą opcją dla mąki pszennej, ponieważ nie zawiera glutenu.

-Po dolaniu większej ilości wody i przypraw, powstaje pyszna, zdrowa zupa ala Strogonow. Podobnie robię z wieloma innymi potrawkami, to świetny sposób na ograniczenie w diecie węglowodanów 🙂

Smacznego 🙂

DSC06034

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *