Szarlotka na kaszy jaglanej to zdrowa wersja znanej wszystkim szarlotki, czy też po prostu jabłecznika – bez mąki i cukru. Kasza jaglana jest najbardziej wartościową z kasz, nie zawiera glutenu a jej zdolności odkwaszające organizm są nie do przecenienia. Dodatkowym produktem o zdolnościach odkwaszających, zastosowanym w tym przepisie jest polecany niejednokrotnie przeze mnie cukier z kory brzozy Ksylitol. Do tego jabłka, odrobina błonnika w postaci wiórków kokosowych i mamy nową, zdrową wersję szarlotki 🙂
Składniki
Proporcja na foremkę wielkości 19×27 cm
-szklanka kaszy jaglanej
-szklanka wrzącej wody
-szklanka gorącego mleka
-olejek waniliowy
-2 jajka
-3-4 jabłka
-łyżeczka masła
-ksylitol
-wiórki kokosowe
-cynamon
-szczypta soli
Przygotowanie
Aby kasza jaglana straciła goryczkę, należy ją przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać. Dwa razy w letniej wodzie i raz we wrzątku. Szklankę wypłukanej kaszy zalać szklanką gorącego mleka i szklanką wrzącej wody. Dodać do smaku ksylitol, olejek waniliowy i szczyptę soli. Gotować bez mieszania ok.15 minut, po czym wyłączyć, pozostawić pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn i przestygnie. Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę. Ubite białka połączyć z przestygniętą kaszą. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać żółtka i cynamon. Jeżeli jabłka są mało słodkie, dodać do smaku 1-2 łyżeczki ksylitolu. Wiórki kokosowe lekko zrumienić na suchej patelni, dodać łyżeczkę masła i ksylitolu. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć równo warstwę kaszy, warstwę jabłek oraz na wierzch warstwę wiórków kokosowych. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Smacznego 🙂