Uwielbiam poznawać nowe smaki i odkrywać nowe zastosowania znanych produktów. Kiedy zobaczyłam w Menu pewnej restauracji przystawkę pod tytułem „Tatar z awokado”, moje kubki smakowe od razu zaczęły intensywniej pracować 🙂 Lubię awokado i wszelkiego rodzaju tatary, musiałam go więc spróbować. Efekt tego próbowania był taki, że pozostał niedosyt i nieodparta chęć odtworzenia podobnego smaku w domu… jeszcze tego samego dnia 🙂
Czasami próbuję odtworzyć poznaną gdzieś potrawę, na podstawie zapamiętanego smaku. Nie zawsze jest to możliwe, bo czasami bukiet przypraw i składników jest tak bogaty, ze trudno go samodzielnie odtworzyć nie znając dokładnego przepisu. Przeważnie potrzeba tez kilku prób, aby znaleźć to brakujące coś, co decyduje o wyjątkowym smaku potrawy. Tym razem jednak zadanie okazało się wyjątkowo proste i mój tatar z awokado, od razu smakował dokładnie tak samo jak w restauracji. To bardzo smaczna i zdrowa przystawka.a przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. I również chwilę pozostaje na talerzu 🙂
Wystarczy rozgnieść widelcem miękkie awokado, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, doprawić odrobiną Maggi oraz pieprzem, wymieszać wszystko dokładnie i… najzwyczajniej w świecie delektować się smakiem 🙂
Smacznego 🙂
