Tofu garam masala

Dla tych, którzy szukają bezmięsnych inspiracji kulinarnych, mam dzisiaj kolejną propozycję z tofu.

Tym razem coś z nutą gorącego i rozgrzewającego orientu… w sam raz na zbliżające się, coraz chłodniejsze miesiące.

Potrawy kuchni indyjskiej, od dawna goszczą w mojej kuchni, chociaż długi czas była dla mnie wielką tajemnicą i zagadką. Prowadząc Biuro Podróży, mamy przyjemność obcować z klientami wielu narodowości, a klienci hinduscy stanowią w naszym biurze całkiem sporą społeczność. Od lat jeżdżą „z nami” po świecie w sprawach biznesowych i prywatnych. Przez ten czas z wieloma z nich zawiązała się między nami nić sympatii, a nawet przyjaźni. Mamy ogromną przyjemność jako zaproszeni goście uczestniczyć w wielu rodzinnych uroczystościach, na których serwowana kuchnia indyjska jest najlepsza z możliwych, bo przygotowywana przez „swoich” i dla „swoich”. Dzięki temu udało mi się poznać kilka sekretów tej pikantnej, aromatycznej kuchni i dzisiaj mam już nawet odwagę poszaleć z nowymi pomysłami jej zastosowania, a tofu garam masala, jest tego najlepszym przykładem.

Produkty

-opakowanie tofu

-żółta papryka

-250 g pieczarek

-1-2 cebule

-2-3 ząbki czosnku

-4-5 pomidorów lub 300-400 g pulpy pomidorowej z butelki

-2 łyżki marynaty garam masala

-przyprawa garam masala

-pęczek świeżej kolendry

-2-3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego

-2-3 łyżki mleka

-olej sezamowy

-sól do smaku

Przygotowanie

Tofu pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i pozostawić na ok. pół godziny. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowy razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Paprykę pokroić w grubą kostkę, pieczarki w ćwiartki. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać paprykę, pieczarki, tofu z marynatą, pomidory oraz jogurt lub kefir wymieszany z mlekiem. Doprawić do smaku solą oraz przyprawą garam masala. Dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Wymieszać i podawać z ugotowanym na sypko ryżem oraz jogurtem.

Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *