Włoski krem pomidorowy z mozzarellą i awokado

Pozostając w temacie włoskim, przypomniał mi się przepyszny włoski krem pomidorowy na który przepis podawałam jakiś czas temu. Na stałe wszedł do mojego jadłospisu i wciąż powstają jego kolejne pyszne wariacje.

Oto jedna z nich.

Przepis podstawowy jest dokładnie taki, jak podawałam Tutaj. Dla przypomnienia wygląda on tak:

Składniki dla ok. 3 osób

-trzy puszki pomidorów lub w okresie letnim ok. 2kg pomidorów bez skórki

-ok. 300-500 ml soku pomidorowego

-wybrany gatunek mozzarelli

-3-4 ząbki czosnku

-łyżka masła

-czubata łyżeczka ksylitolu lub stewii

-bazylia, oregano lub zioła prowansalskie według uznania

-liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

-sól i pieprz do smaku

W tej wersji potrzebujemy dodatkowo miękkie awokado.

Przygotowanie również wygląda tak samo:

Pomidory zblendować w garnku. Zagotować dodając sok pomidorowy w ilości według uznania – tak aby zachować gęstość kremu. Dodać przeciśnięty czosnek, zioła, ksylitol i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na koniec dodać masło – nie gotując.

Różnica w dzisiejszej wersji, polega na dodatkach, bo oprócz mozzarelli do kremu dodajemy pokrojone awokado. A jeżeli mamy pod ręką szczypiorek, to uzyskamy zupełnie nowy wymiar pozornie tego samego kremu.

Smacznego

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *