Pozostając w temacie włoskim, przypomniał mi się przepyszny włoski krem pomidorowy na który przepis podawałam jakiś czas temu. Na stałe wszedł do mojego jadłospisu i wciąż powstają jego kolejne pyszne wariacje.
Oto jedna z nich.
Przepis podstawowy jest dokładnie taki, jak podawałam Tutaj. Dla przypomnienia wygląda on tak:
Składniki dla ok. 3 osób
-trzy puszki pomidorów lub w okresie letnim ok. 2kg pomidorów bez skórki
-ok. 300-500 ml soku pomidorowego
-wybrany gatunek mozzarelli
-3-4 ząbki czosnku
-łyżka masła
-czubata łyżeczka ksylitolu lub stewii
-bazylia, oregano lub zioła prowansalskie według uznania
-liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
-sól i pieprz do smaku
W tej wersji potrzebujemy dodatkowo miękkie awokado.
Przygotowanie również wygląda tak samo:
Pomidory zblendować w garnku. Zagotować dodając sok pomidorowy w ilości według uznania – tak aby zachować gęstość kremu. Dodać przeciśnięty czosnek, zioła, ksylitol i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na koniec dodać masło – nie gotując.
Różnica w dzisiejszej wersji, polega na dodatkach, bo oprócz mozzarelli do kremu dodajemy pokrojone awokado. A jeżeli mamy pod ręką szczypiorek, to uzyskamy zupełnie nowy wymiar pozornie tego samego kremu.
Smacznego