Za co warto polubić… ocet jabłkowy

Jest takie powiedzenie – „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” – i w wielu przypadkach to najprawdziwsza prawda. Są jednak produkty które nijak się mają do tego powiedzenia. Ich zastosowanie wykracza daleko poza pierwotne przeznaczenie i doskonale sprawdzają się w wielu różnych rolach. Jednym z takich produktów jest bohater dzisiejszego wpisu – ocet jabłkowy.

Słowo ocet, kojarzy nam się z agresywnym octem spirytusowym, który spożywany zbyt często niszczy czerwone krwinki, może być przyczyną anemii, marskości wątroby i podrażniać błony śluzowe żołądka. Dlatego lepiej zostawić go do użytku w gospodarstwie domowym, a do celów spożywczych używać octów owocowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Octy owocowe – podobnie jak wina – są naturalnym produktem fermentacji, który wymaga przestrzegania odpowiednich procedur, czasu i specjalnego procesu produkcji. Kwas zawarty w occie jabłkowym, ma wiele cennych właściwości… niektóre z nich zupełnie odwrotne niż octu spirytusowego.

W przeciwieństwie do spirytusowego, ocet jabłkowy przyczynia się do rozwoju czerwonych krwinek.

Ma działanie alkalizujące, co oznacza, że nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu.

Działa antybakteryjnie. Używany jest do dezynfekcji, leczenia grzybicy, brodawek i zapalenia ucha.

Reguluje poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość na insulinę.

Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a przeciwutleniacz w nim zawarty chroni cząsteczki dobrego cholesterolu przed utlenianiem.

Ocet jabłkowy może być pomocny przy odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej wagi. Dzieje się tak dzięki korzystnemu działaniu na gospodarkę insulinową, ale nie tylko. Wspomaga trawienie, a pektyny w nim zawarte zwiększają uczucie sytości. To powoduje, że wypijając przed posiłkiem szklankę wody z łyżką octu, zjadamy mniejsze porcje, szybciej je trawimy i mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Podobno pity w ten sposób ocet jabłkowy pobudza też wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.

Wzmacnia system immunologiczny. Jest cennym źródłem potasu, mikroelementów i witamin. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Lista zalet octu jabłkowego jest długa i nie kończy się na zastosowaniu spożywczym. Tonik z octem jabłkowym, polubi także nasza cera… niezależnie od jej rodzaju i wieku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jakie są zalety takiego toniku ? Całe mnóstwo.

Przede wszystkim idealnie tonizuje i odświeża.

Działa antybakteryjnie i przeciwtrądzikowo

Przyspiesza gojenie ranek,

Uszczelnia i wzmacnia naczynka krwionośne

Rozjaśnia i nawilża cerę

Usuwa zrogowaciały naskórek

Zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty

Cała lista zalet za przysłowiowy grosz. Aby go przygotować wystarczy do 100 ml wody dodać 1-2 łyżeczki octu jabłkowego. Jeżeli chcemy aby tonik był bardziej nawilżający, możemy dodać łyżeczkę gliceryny (do kupienia w aptece). Jeżeli chcemy złagodzić kwaskowy zapach toniku, można dodać kilka kropel ulubionego olejku eterycznego lub zamiast wody, użyć wody różanej.

Nie tylko cera polubi ocet jabłkowy, polubią go również nasze włosy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Płukanka do włosów o podobnych proporcjach co tonik, sprawi że skóra głowy będzie się mniej przetłuszczać, a włosy odzyskają naturalny połysk. Rozchylone łuski włosów, dzięki kwasom jabłkowym zostaną domknięte, przez co włosy staną się mniej pierzaste i bardziej błyszczące. Zadziała tez przeciwłupieżowo. Po umyciu głowy i spłukaniu odżywki, należy wylać płukankę na włosy i nałożyć niewielką ilość odżywki bez spłukiwania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ocet jabłkowy stosuje się również na oparzenia i ukąszenia, na przeziębienie i kaszel, na astmę, opryszczkę, nudności i całe mnóstwo codziennych przypadłości. Jego niezwykłe właściwości znane są od wieków w wielu kulturach. Podobno już dwa tysiące lat temu Hipokrates, stosował ocet jabłkowy do czyszczenia i dezynfekowania ran. Kleopatra, znana ze szczególnej dbałości o urodę, do swoich słynnych kąpieli dodawała również ocet jabłkowy. Chińczycy uznawali go za symbol życia, w Babilonii konserwowano nim mięso a we Francji leczono nim zarazy.

Pora abyśmy i my na dobre wprowadzili go do naszych domów, bo jak widać jest całe mnóstwo powodów aby mieć go pod ręką.

🙂

Ps. Kupując ocet jabłkowy należy wybrać ocet organiczny, niefiltrowany. Możemy go poznać po osadzie na dnie butelki i lekko mętnej klarowności. Im bardziej klarowny ocet , tym mniej naturalny.

Źródła:

http://www.ocetjablkowy.com.pl/

http://bonavita.pl/ocet-jablkowy-niezwykle-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-lecznictwie

http://www.naturalna-medycyna.com.pl/ocet-jabkowy-potwierdzone-wlasciwosci-zdrowotne-ocet-jablkowy.html

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Za co warto polubić… ocet jabłkowy

  1. Agnieszka

    Ocet jabłkowy bardzo pomógł mi w diecie, ale nie wiem czy wiesz, że octów owocowych można też używać do … czyszczenia łazienek, są naprawdę bardzo uniwersalne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *