Ekspresowe, zdrowe potrawy, to coś co w kuchni lubię najbardziej, dlatego większość moich przepisów jest właśnie taka. Nie inaczej jest tym razem: szybko, zdrowo, bez zbędnego marnowania czasu.
Nie od dzisiaj wiadomo, że ryba lubi wszystko co kwaśne: cytrynę, ocet, ogórki kiszone czy kapustę i zawsze powstają z nich zgrane duety. Moja dzisiejsza propozycja to duet z kiszoną kapustą, ale nie w formie znanej nam wszystkim surówki, a jako zapieczona z rybą baza prostej zapiekanki.
Prawdę mówiąc, kiedy robi się chłodniej o wiele chętniej sięgam po warzywa na ciepło niż te prosto z lodówki. Pomysł na surówkę z kiszonej kapusty na ciepło, podpowiedziały mi pierwsze chłodniejsze dni i okazał się bardzo trafiony. Moi domownicy po spróbowaniu tej wersji ryby z kiszoną kapustą, stwierdzili, że jest to tak naturalne połączenie, że aż dziwne, że nie stosowaliśmy jej wcześniej. Powstało więc nowe, szybkie, zdrowe danie, w dodatku banalnie proste w przygotowaniu.
Potrzebne Produkty
-filety rybne
-kapusta kiszona
-ulubiony żółty ser o wyraźnym smaku np. parmezan, grana padano, cheddar
-szczypiorek
-sól czosnkowa
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody (jeżeli jest zbyt kwaśna, wcześniej przepłukać ją wodą) i ułożyć gruba warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na kapuście ułożyć filety rybne i delikatnie posolić solą czosnkową. Całość posypać startym na grubej tarce serem. Wstawić do piekarnika i na 20 minut przykryć folią aluminiową. Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem i podawać jako samodzielne danie.
Smacznego