Ryba na obiad, to zawsze dobry pomysł… szczególnie wtedy, kiedy jej przygotowanie nie jest skomplikowane. A jeżeli jeszcze podana jest z warzywami, to już mamy kompletny posiłek idealny. Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Zdrowa, nietucząca, smaczna i prosta.
Do jej przygotowania potrzebujemy
-ok. 500 – 600 g filetów rybnych (ja wybrałam dorsza atlantyckiego)
-średniej wielkości cukinię
-op. świeżego szpinaku
-dwie puszki pomidorów
-ulubiony żółty ser
-2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-zioła prowansalskie
-szczypiorek
-sól i pieprz
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni C. Cukinię pokroić w plasterki. Z ryby zdjąć skórę i pokroić na kawałki. Pomidory wymieszać w naczyniu z czosnkiem i ziołami prowansalskimi według uznania oraz posolić i popieprzyć do smaku. Brytfankę lub duże naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Ułożyć warstwę cukinii i posolić. Na cukinię położyć kawałki ryby i również posolić. Na rybę rozłożyć listki szpinaku i polać wszystko pomidorami. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie ułożyć na zapiekance żółty ser i zapiekać podwyższając maksymalnie temperaturę przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Smacznego 🙂