Zielone smoothie czyli zielony koktajl owocowo-warzywny – to moje najnowsze odkrycie, którym koniecznie muszę się podzielić. Jest pyszne, zdrowe i… zielone 🙂
Od zawsze uwielbiałam koktajle i musy owocowe. Pierwszy był oczywiście jabłkowy, tarty na tarce – jeden z ulubionych smaków dzieciństa 🙂 Wielką słabość mam do koktajlu truskawkowego i jego różnych wariacji – np. takich jak TUTAJ
Na deser zamiast słodyczy, chętnie sięgam właśnie po wszelkiego rodzaju musy owocowe i robię z nich różne kombinacje np.
awokado+banan+brzoskwinia+jabłko+wiórki kokosowe+słonecznik – TUTAJ
lub awokado+banan+kakao+prażone wiórki kokosowe – smakuje jak bananowo-czekoladowy pudding 🙂
czy truskawki+jabłko+kiwi+jogurt+wiórki czekoladowe
Do tego pysznego grona dołączyły właśnie owocowo/warzywne – Zielone Smoothie.
Wiedziałam, że istnieją ale miałam jakiś opór przed ich wypróbowaniem… może to ten kolor 🙂 A może zagadkowe połączenie owoców z warzywami 🙂 Moja ciekawość nowych smaków, skłoniła mnie jednak do zgłębienia tematu i spróbowania. Kiedy już spróbowałam, nie potrafię zrozumieć dlaczego dopiero teraz 🙂 Wciąż miałam do siebie pretensje, że jem za mało warzyw, a tu nagle w jednym koktajlu, taka warzywno-owocowa bomba. Mamy tu witaminy, minerały i całe mnóstwo błonnika. Szklanka takiego koktajlu może nawet zastąpić jeden posiłek np. śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania potrzebujemy po prostu blender (lub mikser).
Najlepsze proporcje to 60% owoców i 40% warzyw. Można tworzyć różne kombinacje z różnych owoców i różnych warzyw.
Przykładowe warzywa to:
szpinak-sałata-jarmuż-brokuły-roszponka-kapusta-ogórek-natka pietruszki-szczaw-pokrzywa-liście rzodkiewki-liście buraka-mięta-rzeżucha i różnego rodzaju kiełki.
Owoce – dowolne, ulubione np.
jabłko-banan-truskawka-kiwi-awokado-pomarańcza-mandarynka-grapefruit-brzoskwinia-mango-truskawki-jagody-maliny-ananas-arbuz- i co tylko przyjdzie nam do głowy 🙂
Oprócz owoców i warzyw, do blendera dodajemy, odrobinę dobrego oleju z pierwszego tłoczenia (np. z pestek winogron) oraz trochę wody. Olej jest potrzebny, po to aby w pełni mogły być wykorzystane witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w warzywach i owocach – takie jak: A, D, E, K. Wody najlepiej dodać tylko tyle aby pomóc w zmiksowaniu produktów. Można dodać jogurt, wodę kokosową lub mleko roślinne (o których wkrótce też coś napiszę). Koktajl powinien być naturalnie, delikatnie słodki i najlepiej już go nie dosładzać – w końcu ma być zdrowo, a nie tak jak zwykle :).Jeżeli naprawdę musimy dosłodzić, to tylko ksylitolem, stewią lub miodem. Te warzywa i owoce które można, najlepiej nie obierać np. jabłko czy ogórek – to dodatkowa porcja błonnika, którego naszym jelitom zazwyczaj brakuje do prawidłowego funkcjonowania.
Do gotowego Smoothie, dobrze jest też dodać kilka kropel cytryny lub limonki, otręby i ziarna. A przede wszystkim użyć fantazji, i nie bać się eksperymentować, kombinować i próbować 🙂 To naprawdę świetny sposób na uzupełnienie porcji warzyw, których zazwyczaj za mało w naszej diecie. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a zdrowotne korzyści jakie nam dają są nie do przecenienia… no i ten smak 🙂
Na zdrowie 🙂
kiwi+jabłko+mandarynka+mix sałat+roszponka+natka pietruszki