Wrzesień – czas grzybobrania, czas grzybowych przysmaków.
Ponieważ zrobiło się już dosyć chłodno proponuję coś grzybowego na rozgrzanie, a cóż może być lepszego w tej roli niż zupa…
Zupa którą dzisiaj proponuję, jest nie tylko rozgrzewająca, ale też bardzo pożywna. Jest w niej porcja warzyw, porcja mięsa i grzyby czyli aromatyczny i pełnowartościowy posiłek.
Składniki
-kapelusze grzybów świeżych lub mrożonych
-pokrojona w słupki włoszczyzna – może być mrożona
-wołowe mięso mielone
-jajko
-dwa-trzy grzybki suszone
-liść laurowy, kilka ziaren jałowca
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
-odrobina mleka
-natka pietruszki
Przygotowanie
Kapelusze grzybów zalać wodą i gotować ok. pół godziny. W tym czasie do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, roztarty suszony grzybek i jeden rozgnieciony czosnek. Wyrobić masę i zrobić z niej małe pulpeciki. Delikatnie włożyć je do wywaru z gotującymi się kapeluszami. Dodać włoszczyznę, rozgniecione ziarna jałowca, liść laurowy, dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki, roztarty suszony grzybek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować razem ok. pół godziny. Na koniec dolać do zupy odrobinę mleka i posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego 🙂