Zupa grzybowa z pulpetami

Wrzesień – czas grzybobrania, czas grzybowych przysmaków.

Ponieważ zrobiło się już dosyć chłodno proponuję coś grzybowego na rozgrzanie, a cóż może być lepszego w tej roli niż zupa…

Zupa którą dzisiaj proponuję, jest nie tylko rozgrzewająca, ale też bardzo pożywna. Jest w niej porcja warzyw, porcja mięsa i grzyby czyli aromatyczny i pełnowartościowy posiłek.

Składniki

-kapelusze grzybów świeżych lub mrożonych

-pokrojona w słupki włoszczyzna – może być mrożona

-wołowe mięso mielone

-jajko

-dwa-trzy grzybki suszone

-liść laurowy, kilka ziaren jałowca

-3 ząbki czosnku

-sól i pieprz do smaku

-odrobina mleka

-natka pietruszki

Przygotowanie

Kapelusze grzybów zalać wodą i gotować ok. pół godziny. W tym czasie do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, roztarty suszony grzybek i jeden rozgnieciony czosnek. Wyrobić masę i zrobić z niej małe pulpeciki. Delikatnie włożyć je do wywaru z gotującymi się kapeluszami. Dodać włoszczyznę, rozgniecione ziarna jałowca, liść laurowy, dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki, roztarty suszony grzybek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować razem ok. pół godziny. Na koniec dolać do zupy odrobinę mleka i posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *