Moja Mama ma kilka swoich kulinarnych „perełek”, które tylko przygotowane przez nią smakują tak dobrze. Jest wśród nich uwielbiana przez wszystkich członków rodziny pizza na grubym cieście, zupełnie wyjątkowa wigilijna zupa z suszu owocowego i moja ulubiona zupa marchewkowo-groszkowa – nazywana przez Mamę – jarzynową 🙂
Tak naprawdę nigdzie takiej zupy nie jadłam, i nikt kogo nią poczęstowałam również. Oczywiście zmodyfikowałam ją trochę po swojemu, ale smak pozostał bardzo podobny do tego z dzieciństwa. Podstawą mojej wersji jest oczywiście marchewka z groszkiem i chude mięso a wyjątkowy smak nadaje jej delikatna zasmażka przesmażana na masełku. Moja Mama dodawała jeszcze do tej zupy ziemniaki i lane kluseczki lub zacierki. Ja jednak w ramach ograniczania węglowodanów prostych przygotowuję swoją wersję bez zbędnych „wypełniaczy” a do zasmażki dodaję mąkę pełnoziarnistą. Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu a jej smak, delikatnie słodkawy i… uzależniający 🙂
Produkty
500g udźca drobiowego
opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
łyżka masła klarowanego
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka ksylitolu lub cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę i zagotować. Dodać marchewkę z groszkiem, ksylitol oraz sól i pieprz do smaku. Gotować razem aż wszystko zmięknie. Na koniec dodać zasmażkę przygotowaną na jasno złoty kolor i jeszcze raz wszystko zagotować.
Smacznego 🙂
