Tym razem ugotujemy coś po japońsku.
Miso to tradycyjna japońska zupa, jadana praktycznie codziennie. Jest wiele sposobów jej wykonania i każda gospodyni ma na nią swój sekret, jednak w każdej z wersji podstawą jest pasta sojowa – miso.
Można ją ugotować z rybą, wodorostami, grzybkami mun, tofu lub z wszystkim tym na raz. Moja wersja jest wersją ekspresową – z tofu i mrożoną mieszanką warzyw do potraw azjatyckich. Znajdziemy w niej pędy bambusa, kiełki sojowe i grzybki mun czyli wszystko czego potrzebujemy aby przygotować pożywną, treściwą zupę Miso.
Produkty
-warzywa mrożone do potraw azjatyckich
-3-4 łyżki pasty miso
-sos sojowy
-tofu
-olej sezamowy
Przygotowanie
Warzywa przesmażyć na oleju sezamowym. Przełożyć do garnka. Tofu pokroić w kostkę i dodać do warzyw razem z pastą miso. Zalać gorącą wodą i gotować ok. 15-20 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym lub dodatkowa porcja past miso. Do zupy można dodać makaron sojowy.
Smacznego