Zupa Miso

Tym razem ugotujemy coś po japońsku.

Miso to tradycyjna japońska zupa, jadana praktycznie codziennie. Jest wiele sposobów jej wykonania i każda gospodyni ma na nią swój sekret, jednak w każdej z wersji podstawą jest pasta sojowa – miso.

Można ją ugotować z rybą, wodorostami, grzybkami mun, tofu lub z wszystkim tym na raz. Moja wersja jest wersją ekspresową – z tofu i mrożoną mieszanką warzyw do potraw azjatyckich. Znajdziemy w niej pędy bambusa, kiełki sojowe i grzybki mun czyli wszystko czego potrzebujemy aby przygotować pożywną, treściwą zupę Miso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Produkty

-warzywa mrożone do potraw azjatyckich

-3-4 łyżki pasty miso

-sos sojowy

-tofu

-olej sezamowy

Przygotowanie

Warzywa przesmażyć na oleju sezamowym. Przełożyć do garnka. Tofu pokroić w kostkę i dodać do warzyw razem z pastą miso. Zalać gorącą wodą i gotować ok. 15-20 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym lub dodatkowa porcja past miso. Do zupy można dodać makaron sojowy.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *