Zupa paprykowa z pulpecikami

DSC01225

 

Zupa paprykowa z pulpecikami, to kolejna wariacja na temat jednego z moich ulubionych smaków. O tym, że lubię smak papryki faszerowanej pisałam już tutaj, podając przepis na „paprykę niefaszerowaną” 🙂 Zupa paprykowa, o której piszę dzisiaj, ma podobne składniki i dzięki temu również podobny smak 🙂

Składniki

-1/2 kg mielonego mięsa wołowego

-1-2 zielone papryki (ewentualnie białe- żółte i czerwone papryki dają już zupełnie inny smak)

-pomidory w puszce

-jajko

-2-3 łyżki otrębów owsianych

-gałka muszkatołowa, słodka papryka oraz sól i pieprz do smaku

-ok.pół szklanki mleka

Przygotowanie

Do mięsa mielonego dodać otręby, jajko i przyprawy. Wymieszać, uformować małe pulpeciki, włożyć do garnka. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dodać do garnka z pulpecikami. Zalać wrzącą wodą i dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać mleko I razem zagotować.

Smacznego 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *