Zupa paprykowa z pulpecikami, to kolejna wariacja na temat jednego z moich ulubionych smaków. O tym, że lubię smak papryki faszerowanej pisałam już tutaj, podając przepis na „paprykę niefaszerowaną” 🙂 Zupa paprykowa, o której piszę dzisiaj, ma podobne składniki i dzięki temu również podobny smak 🙂
Składniki
-1/2 kg mielonego mięsa wołowego
-1-2 zielone papryki (ewentualnie białe- żółte i czerwone papryki dają już zupełnie inny smak)
-pomidory w puszce
-jajko
-2-3 łyżki otrębów owsianych
-gałka muszkatołowa, słodka papryka oraz sól i pieprz do smaku
-ok.pół szklanki mleka
Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodać otręby, jajko i przyprawy. Wymieszać, uformować małe pulpeciki, włożyć do garnka. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dodać do garnka z pulpecikami. Zalać wrzącą wodą i dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać mleko I razem zagotować.
Smacznego 🙂
–
–