Dzisiaj prosty i szybki przepis na pyszną zupę w stylu tajskim z mandarynkami i oczywiście z mlekiem kokosowym 🙂 Mandarynki nadają jeszcze bardziej egzotycznego smaku tej zupie i niewątpliwie stanowią swoistą kropkę nad i 🙂
Składniki
– 500g udźca z kurczaka lub indyka
-op.mrożonej mieszanki chińskiej
-puszka mleka kokosowego
-4-5 mandarynek
-sos sojowy
-1 łyżka skrobi kukurydzianej (nie mąki)
-Kostka KNORR do tajskiej zupy krewetkowej
Przygotowanie
Mięso pokroić w paseczki i przesmażyć na patelni bez tłuszczu. Dodać warzywa, mleko kokosowe, kostkę KNORR, sos sojowy i dusić ok.15 minut, tak aby warzywa nie były zbyt miękkie.. Zagęścić rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobią kukurydzianą. Na koniec dodać rozdzielone ząbki mandarynek, już bez gotowania.
Smacznego 🙂
Ps. W codziennym żywieniu staram się nie używać kostek rosołowych ze względu na rakotwórczy glutaminian sodu znajdujący się w większości z nich. Do potraw tajskich robię jednak mały wyjątek. Kostka KNORR do tajskiej zupy krewetkowej, daje bowiem ten charakterystyczny kwaśno-pikantny smak w idealnych proporcjach. Oczywiście nic nie zastąpi prawdziwych przypraw, nie zawsze jednak mamy je wszystkie pod ręką, stąd to moje małe odstępstwo 🙂
Uwielbiam zupę tajską mniam!!!! Nowa jej wersja z mandarynkami wydaje się bardzo ciekawa. W moim przepisie nie ma kostek ale zastępuje je rosołem z kurczaka, sokiem z limonki, chilli i liśćmi kaffiru (limonki). Polecam rewelacja. Twój przepis Aniu wypróbuję w najbliższym czasie.
Będę musiała zakupić wreszcie odpowiednie przyprawy i wypróbować twój sposób 🙂