Zupa z mandarynkami w stylu tajskim

DSC06255

Dzisiaj prosty i szybki przepis na pyszną zupę w stylu tajskim z mandarynkami i oczywiście z mlekiem kokosowym 🙂 Mandarynki nadają jeszcze bardziej egzotycznego smaku tej zupie i niewątpliwie stanowią swoistą kropkę nad  i  🙂

Składniki

– 500g udźca z kurczaka lub indyka

-op.mrożonej mieszanki chińskiej

-puszka mleka kokosowego

-4-5 mandarynek

-sos sojowy

-1 łyżka skrobi kukurydzianej (nie mąki)

-Kostka KNORR do tajskiej zupy krewetkowej

Przygotowanie

Mięso pokroić w paseczki i przesmażyć na patelni bez tłuszczu. Dodać warzywa, mleko kokosowe, kostkę KNORR, sos sojowy i dusić ok.15 minut, tak aby warzywa nie były zbyt miękkie.. Zagęścić rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobią kukurydzianą. Na koniec dodać rozdzielone ząbki mandarynek, już bez gotowania.

Smacznego 🙂

Ps. W codziennym żywieniu staram się nie używać kostek rosołowych ze względu na rakotwórczy glutaminian sodu znajdujący się w większości z nich. Do potraw tajskich robię jednak mały wyjątek. Kostka KNORR do tajskiej zupy krewetkowej, daje bowiem ten charakterystyczny kwaśno-pikantny smak w idealnych proporcjach. Oczywiście nic nie zastąpi prawdziwych przypraw, nie zawsze jednak mamy je wszystkie pod ręką, stąd to moje małe odstępstwo 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Zupa z mandarynkami w stylu tajskim

  1. MagdaM

    Uwielbiam zupę tajską mniam!!!! Nowa jej wersja z mandarynkami wydaje się bardzo ciekawa. W moim przepisie nie ma kostek ale zastępuje je rosołem z kurczaka, sokiem z limonki, chilli i liśćmi kaffiru (limonki). Polecam rewelacja. Twój przepis Aniu wypróbuję w najbliższym czasie.

    Odpowiedz
    1. microclimat Autor wpisu

      Będę musiała zakupić wreszcie odpowiednie przyprawy i wypróbować twój sposób 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *